20 April

Wasdag. Na de uitputtende tocht gisteren naar kamp 1 op 6000m om spullen te brengen, hebben we vandaag rustdag. Na het ontbijt hebben we eerst onze vieze kleren gewassen in een aluminium wasbekken en vervolgens, met stenen verzwaard op de tent te drogen gehangen. In no time was alles bevroren maar het is hier zo gortdroog dat alles tussendemiddag al droog was. In de tussentijd hebben we kunnen douchen. Enigszins primitief met een ton water en een pompje op batterijen met een slang met douchekop, maar na 10 dagen zonder enige wasgelegenheid ruiken we nu weer naar bloemetjes!

We besluiten zo’n 3 kwartier de Khumbu IJsval op te lopen naar het punt waar je Gorak Shep kunt zien in de hoop dat we daar 3G hebben (dat is het telefoon-netwerk). Als we onze spiksplinter nieuwe ultralichte stijgijzers aan willen trekken blijken zowel bij Jetze als mijzelf er nog maar 11 punten aan te zitten in plaats van 12… De Grivel airtech crampons kunnen klaarblijkelijk niet tegen een rondje Khumbu ondanks dat daar eigenlijk vrijwel geen steen ligt. Ze kunnen direct de prullenbak in en we gaan verder met onze stalen (zwaar maar betrouwbare) stijgijzers.

Op de IJsval hebben we inderdaad bereik en kunnen we jullie weer plaatjes sturen. Verder kunnen we alle berichtjes op het gastenboek en facebook lezen. Heel veel dank aan jullie allemaal – het maakt een enorm verschil voor ons dat er zoveel mensen meeleven!