12 mei

We hebben een vervelende tegenslag: de sherpa’s hebben de touwen van de South Col naar de top nog niet aangebracht, ondanks het goede weer van de afgelopen dagen. Integendeel, het materiaal ligt nog niet eens in High Camp. Er wordt op z’n vroegst pas de 17e mee begonnen. Dat laatste komt doordat de komende dagen minder goed weer op de top wordt voorspeld. Oorspronkelijk zou alles vandaag gereed zijn; dit betekent ongeveer een week vertraging ten opzichte van het oorspronkelijke schema.

Positief is dat Namgya en Pasang ondertussen High Camp gereed hebben gemaakt. Gisteren hebben ze een tour de force uitgehaald: ze zijn van Camp 2 naar High Camp gegaan en vandaar weer direct naar beneden, naar Basecamp, 1600 meter omhoog en 2600 meter omlaag. De tenten en alle zuurstofflessen zijn waar ze moeten zijn. Dat is in ieder geval klaar.

Voor ons is het wachten ondertussen minder leuk aan het worden. Maar er zit niets anders op. Wel is het zo dat we plannen om over een paar dagen naar Camp 2 te gaan om in de startblokken te staan voor de summit.

Het is grappig om te zien hoe het afslijten van de gletsjer het Basecamp verandert. Door het smelten van het ijs, veelal onder het oppervlak, breken voortdurend stukjes af, vallen kleinere en soms ook grotere stukken steen naar beneden en een enkele keer voel je s’nachts in je tent het ijs bewegen. Soms moeten tenten worden verplaatst om weer een goede basis te krijgen.